måndag, november 13, 2006

Vecka 45

Veckobrev Vecka 45
Grupp 1/2 och 3/4




Veckan försvann i en otrolig fart och när lärarkollegiet drog ut på rekognoseringstur i torsdags inför projektet som startar denna vecka, så ersattes veckobrevsutskicket med allt annat. Vi ber om ursäkt för en något senare upplaga. Nu kommer desto nyare uppgifter och veckans arbete.

Idag måndag startar vi ett projekt vi kallar ”Maputos dolda skatter”. Det blir ett ämnesövergripande arbete där vi idag har pratat om våra egna små ”pärlor” i vår omgivning. Imorgon är det tänkt att vi med föräldrars hjälp ska ta eleverna ut på stadsorientering. Allt är organiserat och klart, bara det slutar regna…
Tanken är att vi ska se några platser runt om i Maputo och lösa några uppgifter under förmiddagen. Vi är tillbaka till lunch. Skulle det vara samma dåliga väder imorgon så skjuter vi upp stadsorienteringen.

Grupp 3-4 skulle ha haft sin hemkunskap förra veckan, men då hade vi besök av Goodwill ambassadörerna och den här veckan ska vi på stadsvandring. Hemkunskapen tar vi nästa vecka istället. På en liten skola kan man vara flexibel!

I tisdags hade vi ett uppskattat besök av UNFPAs Goodwill ambassadörer. Våra elever imponerade med kloka frågor om milleniummålen. Vi delade in eleverna i fyra grupper som intervjuade varsin ambassadör. Grupperna redovisade sedan för varandra vad som hade kommit fram i intervjuerna. Det var fantastiskt att se eleverna så engagerade!

Många av de problemställningar som kom upp i intervjuerna berördes också när eleverna i grupp 3-4 redovisade sina problemanalyser av valt ämne i SO. Det var många intressanta analyser av orsaker, följder och tänkbara åtgärder som vi fick ta del av. Denna form av arbete och tankesätt är inte enkelt men viktigt så vi kommer att få fler tillfällen till arbete av detta slag.

Alla klasser orienterade på skolgården i veckan som gick. Lite lurigt placerade kontroller i kombination med att förskolebarnen började plocka in dessa ”skatter” när vi inte såg det då en grupp orienterade, gjorde uppgiften inte helt enkel. Tomas är dock mycket nöjd med insatsen och även om de äldsta gjorde en ”speedorientering” med 20 kontroller så kommer deras eldprov då de ska vara kartläsare på stadsorienteringen.



Trevlig Helg!

Lärarna